EMÉSZTÉS TÁMOGATÁS TERMÉSZETES ÉS KÍMÉLŐ MÓDON
Egészségünk, hangulatunk, egyensúlyunk és közérzetünk alapvető meghatározója bélrendszerünk és a mikrobiomának állapota. Az emésztési panaszokkal küzdők száma az utóbbi évtizedekben rohamos emelkedést mutat és napjainkra egyfajta negatív egészségügyi társadalmi jelenséggé nőtte ki magát. Természetesen a tendencia mögött számos ok szerepelhet és a kiváltó okok egyénileg eltérőek lehetnek. Az azonban vitathatatlan, hogy bélrendszerünk általános állapotának és normál működésének felborulása lelki folyamatainkkal, életmódunkkal, táplálkozásunkkal és a minket körül vevő környezettel szoros korrelációt mutat.
Az egészséges bélműködés alapvető feltételei között szerepel a rost dús, változatos, tiszta és minőségi alapanyagokra épülő táplálkozás, a megfelelő mértékű folyadék bevitel, a rendszeres testmozgás, valamint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának lehetőség szerinti minimalizálása.
Az egészséges emésztés alapvetően meghatározza hangulatunk, szellemi és fizikai teljesítményünk alakulását valamint bőrünk állapotát.
A nem megfelelő emésztés kellemetlen tünetei között tapasztalhatjuk például:
· a puffadást -az étkezéseket követően,
· a rendszeres – kellemetlen, feszítő telítettség érzetet,
· a székrekedést
· a gyulladt, aknés bőrképet
Az esetlegesen fennálló kellemetlenségek enyhítésében tudatos és körültekintő választás, a természetes és tiszta, megbízható forrásból származó növényi eredetű táplálékkiegészítő készítmények választása és alkalmazása.
A Triphala természetes méregtelenítő és emésztést segítő tulajdonságokkal rendelkezik, ezzel is támogatva testünket a méreganyagok eltávolításában, az emésztési folyamatok serkentésében. Mindez kíméletes módon járul hozzá az általános és kellemes közérzet, a kiegyensúlyozott szellemi és fizikai teljesítőképesség illetve az egészséges bőrkép kialakításához illetve hosszútávú fenntartásához.
A Triphala a szervezetet megterhelő, erőteljes kihajtása helyett felerősíti a bél perisztaltikát, ezzel megkönnyíti az ürítési folyamatot.
A Triphala szó jelentése: három gyümölcs ( tri- azaz három és phala- azaz gyümölcs), amely a készítményt alkotja. A hatékony hármas növény kombinációt az indiai ajurvédikus gyógyászatban már hosszú évszázadok óta alkalmazzák és a tradicionális kezelések egyik fő formulájaként tartják számon.
A Triphalát alkotó gyümölcsök:
· Amla vagy Amalaki (Emblica officinalis): az indiai egres
· Bibhitaki, (Terminalia belerica)
· Haritaki (Terminalia chebula)
Tehát a Triphala a fenti 3 féle gyümölcs őrölt és egyenlő arányú keverékének kivonatából készülő, teljes spektrumú készítmény, mely a vízoldékony és zsíroldékony hatóanyagokat egyaránt tartalmazza. Az amalaki, avagy indiai egres magas antioxidáns és C-vitamin tartalommal rendelkezik.
A Triphala szervezetre gyakorolt jótékony hatásai az alábbiak lehetnek:
· Támogatja a szervezet méregtelenítéséért és a káros anyagok eltávolításáért felelős kiválasztási folyamatait.
· Támogatja a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását.
· Serkenti a hatékony emésztést.
· Javítja a bélműködést.
· Kiváló választás székrekedéssel kapcsolatos problémák esetén.
· Vértisztító hatású.
· Támogatja az egészséges légzőszervi, szív- és érrendszeri, urinális-, reproduktív- és az idegrendszeri működést.
· Erős antioxidáns- amely megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.
· Gyulladás csökkentő hatású.
A Triphala egyéb, általános jótékony hatásai az ajurvédikus megfigyelések alapján
· Bélrendszer támogatása: Elősegítheti a bélrendszer általános egészségének fenntartását. Hatékony segítség lehet aranyér, gyomor és fekélyes panaszok kezelése esetén.
· Bőr gyulladások enyhítése: A vérben lévő méreganyagok jelenlétének gyanúja – bőrgyulladások, akné kelések esetén a Triphalát az egész test méregtelenítésére használják.
· Ínygyulladás kezelése: Vérző fogíny esetén szájöblítés céljából is alkalmazzák.
· Tüdő: Nátha, szénanátha és arcüreg-gyulladás esetén a tünetek enyhítésében is kiváló segítséget nyújthat.
· Szem: A különböző típusú szemgyulladások – kötőhártya-gyulladás, árpa, szemhéjgyulladás kezelésének hatékony kiegészítője lehet. Megelőzheti és javíthatja a szürke- és a zöldhályogot, valamint a makula degenerációt.
· Testsúly optimalizálás: Túlsúly, magas koleszterin és elhízás esetén alkalmazhatjuk a testsúly-helyreállító program részeként. Mivel az ízek kiegyensúlyozott arányban vannak jelen benne, túlzott étvágy és túlevés megelőzésére is használható.
· A pajzsmirigy működésére nincs közvetlen hatással, így az ajurvédikus megfigyelések alapján pajzsmirigy problémák esetén is alkalmazható.
Természetesen fennálló egészségügyi problémák esetén minden táplálékkiegészítő készítmény alkalmazását érdemes kezelő orvosunkkal egyeztetni a hatékony, biztonságos és komplex terápia alkalmazásának érdekében.